středa 18. července 2007

Imigranti, Brusel a odvážný státník v nedohlednu

Dnes ráno jsem na Neviditelném psu našel článek po jehož přečtení jsem se docela zděsil. Jde v něm o to, že z Evropské komise vzešel návrh na společnou imigrační politiku celé unie. Věřím, že tento návrh se zastrčí někam do šuplíku a už o něm nikdy neuslyším, leda jako o špatné cestě, natož aby se realizoval!
Přivádí mě však ke dvoum problémům, ke kterým bych se rád vyjádřil. A to k imigraci do západní evropy (potažmo celé západní části světa) a k fungování Evropské unie.
Evropské společenství, které zajistí volný pohyb osob a zboží, je jistě dobrý nápad a v tomto směru proti ní nic nemám. S čím mám problém se sžít jsou všelijaké kvóty a nařízení v jiných oblastech, například v zemědělství či energetice. A snad ještě horší je, že tato nařízení vymýšlejí většinou neznámí, voličům se nezodpovídající, úředníci v Bruselu, chybí kontrola veřejností.
Větší problém pro naši západní civilizaci (tento pojem těžko přesně definovat, ale snad všichni porozumí co tím myslím) je imigrace. A to především z muslimských zemí. Mělo by platit, že příchozí jedinci se musí přizpůsobit stávající společnosti a toto nějakým způsobem vynucovat. Z těchto poměrů se rodí teroristé (Madrid, Londýn). Nerad bych nějak zobecňoval na všechny přistěhovalce. Ne všichni muslimové jsou teroristi, ale všichni teroristé jsou muslimové.
To bylo jen stručné nastínění (podrobněji se o nich rozepíšu snad někdy příště) problémů, které by měly trápit celou společnost (alespoň ten druhý). Odvážný státník, který by je chtěl skutečně vyřešit, je však v nedohlednu.

Žádné komentáře: