pondělí 23. července 2007

Demokracie, svoboda, radar...

Velká diskuze se rozproudila v naší společnsti. Mít či nemít protiraketový radar. Všichni o tom jistě spoustu četli a slyšeli, tak proč bych i já nepřispěl svou kapkou do moře.
Začnu zeširoka. Demokracie a svoboda není právo, je to výsada, která se musela tvrdě vybojovat a která se musí tvrdě bránit. Náš stát si ji vybojoval za první světové války, ale pak ji v roce 38 ani nebránil. Izrael si ji vybojoval v roce 48. Od té doby je neustále ve válce svou svobodu si úspěšně (navzdory EU i OSN) brání.
V roce 89 u nás opět zavládla svoboda a demokracie. Říci, že jsme si ji vybojovali, je sice trochu nadnesené, ale nutnost ji bránit zůstává. Naše země je maličká a proto si (chtě nechtě) musíme vybrat spojence. Historicky se ukázalo, že jediným státem, který je schopný a ochotný bránit tyto hodnoty po celém světě, jsou Spojené státy americké. Proto bych se držel právě jich. A jestliže chtějí kousek lesa na radar, tak proč ne! Přispěje to i k naší ochraně a upevní se tím spojenectví s touto vemocí.
K ochraně proti komu? Proti komukoli. Dnes to vypadá, že největší hrozbou je Irán či Severní Korea. Stejně tak může někde v Pakistánských horách zrovna vyrůstat nějaký malý diktátor. Tento systém by nebyl ochranou na příští roky, ale na celá desetiletí.
A uplně nejhorší je názor, ano, jsem pro to, aby se tento systém vybudoval, ale ne u nás. Taková směs švejkovství, zbabělosti, alibismu a malosti mně nahání husí kůži. Zastánce takového názoru si svobodu nezaslouží.
Abych to shrnul, jsem PRO výstavbu protiraketového systému u nás.

6 komentářů:

irigi řekl(a)...

Ne, že bych se vyslovoval tak moc ve prospěch USA - jsem přesvědčený, že sice hájí správné hodnoty (tj. demokracii) a jde o jediný celek momentálně schopný je někde prosazovat, ale na druhou stranu si myslím, že mají hodně dobře spočítané, do které země se mají jít demokracií ohánět. (To jim nezazlívám, pokud je výsledek dobrý (což není vždy) - argument „Když jim tak jde o tu demokracii, proč teda neobsadí Čínu?“ mi vždycky přišel obdivuhodně tupý.) Takže nevěřím, že existuje nějaká implikace typu „My vám umožníme radar a kdyby něco, půjdete nás zachránit.“

Ale na druhou stranu když už jsme např. v NATO (i když nevím, jestli to přímo souvisí), tak musíme nést taky kus zodpovědnosti. Nehrajeme roli Švýcarska - a ani už bychom k tomu neměli možnost. Kromě toho jako jediné mínus radaru vidím, že je to potenciální cíl pro jaderné střely - ale to může být v případě jaderné války stejně jedno. Takže jsem taky pro.

P.S. A hlavně nemám rád účelové argumenty o škodlivosti radaru - na jednom fóru mně dokonce jeden maník obvinil, že jsem podplacený propagátor, když jsem mu jenom říkal, že si nemyslím, že by radar byl na větší vzdálenost nebezpečný. :)

Vojt řekl(a)...

Výsledek není vždy dobrý, ale důležitá je alespoň snaha. V Iráku to nevyšlo (dle mého) proto, že tam nejsou na demokracii a svobody připraveni, vždyť jen v Evropě tento proces trval stovky let!

Jsme v NATO, a vůdčí a rozhodující silou této organizace je USA. Zbatek je jen hraní se slovíčky.

A o vlivech radaru na životní prostředí??? Tím snad škoda plýtvat pixely (když už člověk nepíše na papír).

Anonymní řekl(a)...

Nesouhlasím s umístěním radaru na naše území a vůbec s celým projektem. Myslím že rozhodně nepřispěje k svobodě a demokracii ale spíš zvýší napětí (nesouhlasí s ním většina občanů ČR, kromě Británie, Polska, Ruminska a Bulharska žádný ze států EU, ani Rusko...).S našema vazbama s NATO to nemá nic dělat, bude to jednostraná smlouva s USA proti mínění většiny členů NATO.
Radar nebude bránit území Evropy ale jen USA. Navíc není jasné proti komu je namířen? Irán ani S. Korea nemá rakety které by k nám doletěli, teroristi raději zaútočí přímo na území USA než aby složitě odlalovali rakety a navíc proti USA by zaútočil jen blázen - sebevrah.
Pokud u nás bude radar, můžeme se stát cílem teroristického útoku.
Nevěřím že válečná ideologie současného vedení USA nám přinese svobodu a demokracii (Guantánamo a Abu Ghraib) - nesmyslným útokem Irák, destabilizovala celý region, neuznává mezinárodní soudní dvůr a pod.

Peca

Vojt řekl(a)...

To je otázka názoru. Ještě bych chtěl dodat dvě, tři věci.

Obrana nemusí být namířena proti někomu konkrétnímu.

Názor většiny není vždy správný, viz Churchil, Masaryk a jiní velikáni.

Válečná politika USA v Iráku se mi taky moc nelíbí, ale lepší než sedět na zadku a nechat do sebe rýt bez odpovědi.

Anonymní řekl(a)...

Pořád nechápu, nikdo nás neohrožuje, např. Irán je celkem normální stát s kterým obchodujeme, spolupracujeme (třeba ústav kde sem studoval na FF MU spolupracoval s univerzitou v Šírazu v Iránu) a nemá důvod kohokoli ohrožovat.
Beru to tak, když se u nás postaví radar USA, tak se spíš staneme nějakým cílem, než kdyby u nás nebyl.
Obrana nemusí být namířena proti někomu konkrétnímu - nechápu, kdyby místo budování drahé obrany proti ničemu konkrétnímu a podporu nedemokratickým vládcům dali desetinu financí na rozvojovou pomoc (na školy, technologie a infrastrukturu) těm státům které okupují, tak by obyvatelé Palestiny, Afganistánu, Sůdánu, Etiopie, Somálsko, Kolumbie, Saud.Arábie, Nikaragui atd. neměli důvod podporovat teroristy...
Když si srovnáš kolik dávají USA rozvojové pomoci v poměru k HDP tak je to zdaleka nejmíň vporovnání k státům EU, Japonsku ale i Číně:-) Na zbrojení dávají naopak 10x víc než EU.
Honza mluví o "správných hodnotách", myslím že se většinou díváme na svět očima našich evropských hodnot a často nevnímáme že existují i jiné kultury, tradice. To co potřebujeme není podle mě vývoz správných hodnot ale spíš mezináboženský dialog.

Peca

Vojt řekl(a)...

V zásadě jsou dva způsoby, jak se bránit proti méně rozvinutým společnostem. Buď budovat skutečnou vojenskou obranu, nebo jim poskytovat rozvojovou pomoc aby zůstali doma (v hávu dobročinnosti je skrytý čirý pragmatismus).

ANO, myslím si že naše západní hodnoty (liberalismus, demokracie, svoboda jednotlivce, úcta k životu) jsou LEPŠÍ než hodnoty lidí, kteří vyzývají k vymazání Izraele z mapy, na obrovských demonstracích se radují z toho, že sebevražedný útočník zabil 50 lidí, Zavraždí dceru kvůli minisukni, atd...