úterý 12. června 2007

MHD stokrát jinak II

Už jednou jsem zde psal o netradičních možnostech v pražské hromadné dopravě a teď musím znova. Nejde ani tak o netradiční dopravní prostředek, jako spíše prostředek náležitě nevyužívaný. Mluvím pochopitelně o vlaku. Od nového jízdního řádu (prosinec 2006) existuje zajímavý spoj z nádraží v Libni přes Holešovice, Bubeneč a Suchdol do Roztok u Prahy. A na této trase jezdí skvost mezi motoráky, řada 814 zvaná Esmeralda. Není to nový stroj, je to jen zrekonstruovaný starý červený motorák řady 810. Komfort cestování je nesrovnatelný. Příjemné sedačky namísto koženkových hrůz, čisto, hlas hlásící zastávky, otevírání dveří tlačítkem, prostě příjemná cesta. Přidá-li se k tomu časová úspora (z Holešovic do Bubenče trvá cesta 3 minuty, to dojede tramvaj sotva na Strossák), máme zde další možnost, jak do Dejvic cestovat lépe a rychleji než klasicky.

Otázkou je, proč je železniční doprava uvnitř Prahy tak málo využívána. Je to otázka zvyku? Řídké sítě nádraží? Dlouhých intervalů mezi spoji? Špatně vedenými spoji? Asi od všeho trochu. Tato možnost však existuje, a proto Vám všem radím: Pokud to jde, cestujte vlakem i po Praze.

1 komentář:

irigi řekl(a)...

Esmeralda vypadal dobre ;) - potiz s zeleznici je mozna v tom, ze jezdi moc malo huste a rozhodne ne vsude - clovek pak aby nosil prirucni jizdni rad - nejde jen tak zkusit postavit se na nadrazi a cekat, ze neco pojede.

V prvaku jsem jel asi dvakrat na Nadrazi Hostivar - mam pocit, ze mne jenom stresovalo, ze musis stihnout ten konkretni vlak a ze dalsi nepojede aspon 40 minut. I kdyz casove to bylo srovnatelne, snad i rychlejsi.